Wat merkt Nederland van de Brexit

1 januari 2019 stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU

Al 26 jaar (sinds het Verdrag van Maastricht) kunnen wij zonder beperkingen handelen met onze Europese buren. Twee jaar geleden werd er in het Verenigd Koninkrijk een referendum aangenomen om uit de Europese Unie (EU) te stappen.

De gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels bekent 81 miljard per jaar volgens onderzoek van Het Britse Office for Budget Responsibility (OBR). Deze enorme kosten worden voornamelijk veroorzaakt doordat mensen en goederen minder makkelijk en duurder over de grens vervoerd kunnen worden.

Welke gevolgen heeft dit voor ons als Nederlanders?

Mensen en goederen kunnen minder eenvoudig richting of van het Verenigd Koninkrijk reizen.  In de praktijk wil dit voor personen zeggen dat een paspoort nodig is voor her reizen naar Engeland en een identiteitskaart niet voldoende is. Over goederen worden in / export heffingen ingehouden, wat de prijs van een product vanuit Engeland duurder maakt voor ons.

Onder goederen vallen ook financiële middelen, Londen wordt gezien als de financiële hoofdstad van Europa maar de vraag is of dit na de Brexit nog altijd het geval zal zijn. De dalende pond en extra heffingen die verwacht worden over financiële transacties zullen veel bedrijven doen besluiten hun kantoren richting het Europese vaste land te verplaatsen. Amsterdam wordt genoemd als een van de mogelijke opvolgers als financiële hoofdstad van Europa.

Onze geschiedenis kent vele jaren van economische voorspoed en wij zijn altijd al toonaangevend geweest op basis van financieel beleid. Het is daarom niet ondenkbaar dat Amsterdam daadwerkelijk de opvolger wordt van Londen. Het eventueel afschaffen van de dividendbelasting zou Nederland dan wel enorme economische schade toedoen.

Of een harde Brexit er daadwerkelijk gaat komen is nog altijd de vraag maar die uitkomst lijkt wel steeds reëler. Ik verwacht wel dat er afspraken gemaakt worden om personen en bedrijven zoveel mogelijk te ontzien.

Komen er Duane controles richting het Verenigd Koninkrijk, waarschijnlijk wel en dat het ons geld gaat kosten lijkt ook wel duidelijk. Vooral als we de bedrijven die naar Nederland komen om Londen te ontlopen niet belasten.

Laat mij weten welke gevolgen jij ziet voor Nederland in de comments.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *