FanBingBing-Interpolis-baas-verdwenen

Vorige week kwam nu.nl met het nieuws dat de baas van Interpol Meng Hongwei vermist is. Zoals wel vaker verdwijnen Chinees staatsburgers zomaar van de aardbodem om soms weer terug te worden gevonden.

Eva Jinek gaf eerder al aandacht aan Fan Bingbing, actrice en Chinees superster die van de aardbodem is verdwenen. Het bijzondere is dat er helemaal geen contact meer is geweest en de Chinese overheid geen woord over deze vermissing rept.

Vreemder nog is dat het leven van de de actrice online gewist wordt.

  • Facebook accounts worden verwijderd
  • Twitter accounts worden geblokkeerd
  • RenRen geblokkeerd

Al deze accounts hebben miljoenen volgers. Fan Bingbing is een verdienstelijk actrice die onder andere speelt in de X-Men films.

Rol Chinese overheid

Zoals ook bij de zaak Fan Bingbing wordt aangenomen, is nu vastgesteld dat de Chinese overheid achter de verdwijning van Meng Hongwei zit. Hongwei wordt door de Chinese corruptie  waakhond verdacht van corruptie. Van wat wij weten over de Chinese overheid is het beschuldigd worden en veroordeeld bijna hetzelfde.

Moet Nederland wel zaken doen met zo’n regime?

Vanuit Nederland doen wij veel zaken met China. Ook internationaal zijn wij na de komst van Trump steeds meer gericht op onze Aziatische vrienden. De vraag die ik mijzelf stel is of Nederland dit contact wel moet willen? Ik begrijp dat er enorm veel geld verdiend wordt aan de relatie met China, maar een land wat mensen oppakt, zonder berechting onbepaalde tijd vast zet schend daarmee de rechten van de Mens.

Ik ben van mening dat Nederland voorzichtig moet zijn in het handelen en politiek bedrijven met landen die mensenrechten schenden. Volgens Amnesty is China ook koploper in het plegen van Internet censuur, dit valt onder het recht van vrije meningsuiting.

Persoonlijk zou ik twee keer nadenken voor ik op het vliegtuig naar China stap, laat staan dat ik er zaken mee wil doen. Heb jij een andere mening of weet jij wat met Fan Bingbing is gebeurd? Reageer in de comments.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *