Een product ontwikkelen, verkopen en later mensen waarschuwen over de gevaren van dit product

Het is toch wel een fantastisch voorbeeld van huichelarij, jaren lang producten aanbieden die niet deugen en later klanten waarschuwen voor diezelfde producten Toch is dit exact wat de Nederlandse Vereniging van Banken doet.

Jaren lang betaal je voor een hypotheek, wat mensen vaak niet door hebben is dat bij een aflossingsvrije hypotheek het huis nooit van jou wordt. Je verdient dus wel aan de overwaarde maar dat is alles. Met pensioen en hoppa berichtje van je bank of je je aflopende hypotheek even wilt oversluiten. Dit is hoe je in de financiële problemen komt.

Wie is er schuldig?

Ik ben van mening dat we niet alleen de bank de schuld kunnen geven, mensen werden vooral in de jaren ’90 en begin ’00 hebberig en hebben hypotheken afgesloten met het geloof dat de huizenprijs zover zou stijgen dat het toch wel betaalbaar was. Mensen hebben willens en wetens grote risico’s genomen en daar gaat een groot deel voor op de blaren zitten. Ja de banken hadden dit niet moeten aanbieden omdat het een slechte huur vorm is maar mensen zouden deze vorm ook niet zomaar moeten accepteren, lees je eens in in een product en weet waar je voor tekent. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid, zowel de bank als de klant.

Hoe lossen we het op?

Gelukkig is dit een probleem wat zichzelf oplost, mensen die deze hypotheken hebben krijgen vanzelf twee mogelijkheden:

  • Hypotheek oversluiten naar een vorm waarbij minimaal 50% wordt afgelost
  • Verkopen van de woning en een andere woning kopen, dan wel huren

Ik ben het met heel veel mensen eens dat de banken mensen hebben opgezadeld met slechte producten, maar deze mensen hadden ook best wat meer tijd en energie mogen steken in het uitzoeken van een juiste hypotheek.

 

Wat denk jij, wie is er fout alleen de banken of hebben huiseigenaren ook schuld? Laat het weten in de comments.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *